Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası'na (EURO 2024) 3-1'lik Gürcistan galibiyeti ile harika bir başlangıç yaptı. 

Maçın başında büyük baskı kurduğumuz rakibimiz karşısında aradığımız golü de bulduk. Bizi rahatlatacak ikinci golü de bulduk ancak ofsayta takıldık. Gürcistan'ın soyunma odasına beraberlikle girmesini sağlayan gol ise büyük organizasyonlarda yenilmemesi gereken bir gol olarak kayda geçti.

İkinci yarıya da baskılı başladık ancak net pozisyon bulmakta zorlandık. Arda Güler'in muhteşem vuruşu ile kırılan katı Gürcistan savunası karşısında öne geçtikten sonra geriye fazla yaslanmamız, eksi bir yön olarak hanemize yazıldı. 

Orta sahada Kaan Ayhan'ın oynaması ile rahatlayan Hakan Çalhanoğlu, hücuma daha çok destek verdi. Orkun Kökçü de basit oyunuyla hücumdaki hızımızı arttırdı. Arda Güler, Kenan Yıldız ve Barış Alper Yılmaz'dan oluşan ileri üçlümüz, rakibe zor anlar yaşattı. Ancak bitiricilik konusunda eksiğimiz bir kez daha ortaya çıktı. Farkı bir türlü ikiye çıkaramadık.

Maçın son bölümünde gördüğümüz kabus, rakibin iki topunun direkten dönmesi, Kerem Aktürkoğlu'nun boş kaleye gönderdiği topla büyük bir sevince dönüştü.

Alınan bu galibiyet elbette çok önemli... Türkiye ilk defa bir Avrupa Şampiyonası'na galibiyetle başladı. Son Avrupa Şampiyonası'nda İtalya maçından sonra yaşadığımız büyük çöküş dikkate alındığında, Milli Takım gelecek maçlar için özgüven de kazanmış oldu.

Ancak savunmada hala beklenen seviyede değiliz. Hücum ile savunma arasında bıraktığımız alanları Portekiz ve Çekya, Gürcistan'dan daha iyi değerlendirebilir. Gürcistan, final paslarındaki hatalar nedeniyle etkili olamadı ama bu sıkıntının çözülmesi şart...

Ayrıca savunmada kalabalık olduğumuz anlarda rakibe verdiğimiz fırsatlar da dikkat çekti. Samet Akaydin, çok önemli bir pozisyonda golü engelledi ama hem pozisyon almada hem de hamle yapmada yaşadığı sıkıntı, hızlı forvetler karşısında sorun yaratabilir. 

Arda Güler'e de değinmeden geçemeyeceğim. Muhteşem tekniği, harika oyun aklı, pas ve şut yeteneği onu durdurulamaz bir futbolcu yapıyor. Türkiye'nin hücum hattındaki en önemli ismi... Attığı golle gözümüzün pasını sildi, Milli Takım'ın değişmezi olması gerektiğini bir kez daha kanıtladı. Henüz 19 yaşında olmasına rağmen, 39 yaşındaki bir futbolcunun olgunluğunda oynuyor.

Savunmadaki sorunları çözdüğümüz takdirde, yetenekli hücum hattına sahip futbolcularımız ile turnuvada ileri turları hedefleyebiliriz. Aksi takdirde gruptan çıkmak en büyük başarımız olarak kalabilir.