EURO 2024 Son 16 maçında Avusturya'yı 2-1 yendiğimiz maçta iki golümüzü atan Merih Demiral, ikinci golden sonraki 'bozkurt' işaretiyle tartışmaların odak noktası oldu.

Milli futbolcunun gol sevinci sırasında elleriyle 'bozkurt' işareti yapması, UEFA tarafından 'siyasi' olarak algılandı ve Merih Demiral için soruşturma başlatıldı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz." yorumunu yaparken, bu ifadeler sonrası, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

Sözcü Spor yazarı ve duayen spiker Ercan Taner ile CAS Hakemi ve Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TANER: İSVİÇRE ÖRNEK GÖSTERİLEBİLİR

"2018 Dünya Kupası ve İsviçre-Sırbistan ile oynuyor. İsviçreli üç oyuncu ceza almaları için sevk ediliyor. Shaqiri, Xhaka ve Lichtsteiner. Stattaki Sırp seyircilere Arnavut Kartalı hareketi yaptıkları için. Bu bir siyasi hareket olarak kabul ediliyor. Bu yüzden 10'ar bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırılıyorlar. Savunmada bu bir örnek olarak gösterilebilir mi? Emin Özkurt'un da belirttiği gibi, mitolojinin içinden gelmiş bozkurt işaretinin, hele Almanya İçişleri Bakanı'nı ilgilendirmeyecek şekilde celallenmelerini anlayamadım."

"ALMANYA'YI İLGİLENDİRMEZ"

"Özellikle Almanya'nın desteklediği terör örgütlerini de gözümüzün önüne getirince, şaşkınlık içinde Almanya İçişleri Bakanı'nın yazısını okudum. Bu Almanya'yı ilgilendirmez, UEFA bağımsız bir kurumdur. Bütün cezalar ve ceza toplantıları İsviçre'de görüşülür ve karara varılır."

"PARA CEZASI BEKLİYORUM"

"Ben para cezası bekliyorum. Maçtan men beklemiyorum. Çünkü cezayı Almanya vermiyor. Almanya'yı ilgilendiren bir konu yok. Bu UEFA'nın organizasyonu, stat UEFA'nın olarak kabul ediliyor. Almanya'yı ilgilendirmeyen bir konuda atladılar ama onunla ilgisi yok olayın. Bu konu İsviçre ve UEFA ile çözülür."

ÖZKURT: "SALDIRGANLIK İÇERMİYOR"

"Ercan Bey çok iyi hatırlattı. O maçla ilgili olayları ben de biliyorum. Fakat şöyle bir farklılık var. O maç, İsviçre-Sırbistan maçıydı. O maçta Sırp taraftarlar bulunuyordu. Sırplara karşı o hareketi, Arnavut kökenli Shaqiri ve arkadaşları yaptı. Sırp taraftarları kışkırtma olduğu varsayılabilirdi. O nedenle para cezası verildi. Burada Türklerin arasında, Türklerle yapılan, Türklerin mitolojik simgesi olan, tarihi bir varlığın simgeleşmiş hareketini yapıyor. Kimseye saldırganlık içermiyor Merih'in paylaşımı. Kimseye karşı yapılmış değil."