Nüfusu yaklaşık 250 bin olan ve 2019 yılında 13 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Venedik için turist yoğunluğu en önemli sorunlardan biri haline gelmişti.

Özellikle pandemiyle beraber ziyaretçi sayıları düşse de önümüzdeki yıllarda bu sayının pandemi öncesi seviyeleri aşması bekleniyor.

Venedik'in tarihi bölgesindeki kanallar, şehri Avrupa'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline getirirken turistlerin ilgisi şehri ve sakinleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden de Venedik, 2021 yılında kruvaziyer gemilerinin yanaşmasını ilk kez yasakladıktan sonra, bu yılın başlarında da günlük 5 Euro giriş ücreti uygulamaya koymuştu. Şimdi bu önlemlere bir yenisi daha eklendi.

Venedik'te hoparlörleri yasaklayan ve tur grubu sayısını 25 kişiyle sınırlayan yeni kurallar yürürlüğe girdi.

Şehirdeki konutları takip eden bir dernek olan Ocio, yakın zamanda yaptığı bir güncellemede, tarihi mahallede turistlerin kiralayabileceği yaklaşık 49 bin yatağın bulunduğunu, bu rakamın bölge sakinlerinin mevcut sayısından daha fazla olduğunu söyledi.

Unesco uzmanları da geçen yıl Venedik'in, iklim değişikliğinin etkisi ve kitle turizmi nedeniyle tehlike altındaki dünya mirası alanları listesine eklenebileceği konusunda uyarmıştı.