Hollandalı plaj voleybolcusu Steven van de Velde, on iki yaşındaki bir İngiliz kıza tecavüz ettiği gerekçesiyle dört yıl hapis cezasına çarptırılmasına rağmen, önümüzdeki ay Paris'te düzenlenecek Olimpiyatlar'a katılmaya hak kazandı.

Steven van de Velde, Facebook'ta tanıştığı bir çocuğa karşı işlediği üç tecavüz suçunu kabul etmesinin ardından Mart 2016'da dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Van de Velde, Ağustos 2014'te, 19 yaşındayken, kurbanıyla buluşmak üzere Hollanda'dan İngiltere'ye uçmuştu. 

Yargıç Francis Sheridan, 2016'daki mahkemede şöyle konuştu:

Bu ülkeye gelmeden önce potansiyel bir Olimpiyat sporcusu olarak antrenman yapıyordun. Ülkenizi temsil etme umutlarınız şimdi paramparça olmuş bir hayal olarak yatıyor.

Hollanda'daki bir hapishanede sadece 12 ay yattıktan sonra serbest bırakılan Van de Velde'nin Olimpiyat kariyerini rehabilite etmesine izin verildi ve bu ay Paris Oyunlarında Matthew Immers ile birlikte milli takımdaki yerini aldı.

Ülkesine iade edildikten sonra Aylesbury Crown Mahkemesi'nde hüküm giyerken, kendi savunma avukatı Linda Strudwick kararla ilgili olarak şunları söyledi:

Manşetler her şeyi söylüyor: 'Bir seks canavarı'. Bu onun için açıkça bir kariyer sonu.

Ancak şu anda 29 yaşında olan Van de Velde'nin plaj voleybolundaki itibarını yeniden kazanmasıyla birlikte, Immer ile birlikte önümüzdeki ay Paris'e gidecek olan dünyanın 11. sırasındaki takım oldular.

OLİMPİYAT KOMİTESİ İÇİN SORU İŞARETİ

Van de Velde'nin geri dönüşü Uluslararası Olimpiyat Komitesi için büyük bir ahlaki muamma oluşturuyor. Paris Olimpiyatları'na katılan her sporcunun, "Bir rol model olarak hareket edin" kritierinin yer aldığı Sporcu Hakları ve Sorumlulukları Deklarasyonu'nu imzalaması gerekiyor.

Henüz 12 yaşında olduğunu bildiği bir kızla cinsel ilişkiye girmek için Amsterdam'dan Milton Keynes'e seyahat eden Van de Velde, 2016 yılında yargıç tarafından en sert ifadelerle kınandı.

Mahkeme, Velde'nin buluşmayı ayarlamadan önce sosyal ağlar üzerinden iletişim kurduğu kurbanın evine, annesi dışarıdayken gittiğini ve bekaretini aldığını duydu.

Eylemleriniz hayatınızı mahvetti ve İngiltere'ye gelip bu suçları işlememiş olsaydınız, sporunuzda bir lider olabilirdiniz. Genç, saf ve aptal bir çocuk senin onu sevdiğin kanısına varmıştı. Gerçekte ise onu sadece internetten tanıyordunuz, daha önce hiç karşılaşmamıştınız ve aranızdaki yaş farkının tamamen farkındaydınız." - Yargıç Sheridan, 

"PEDOFİLİ DEĞİLİM"

Cezasının sadece dörtte birini tamamladıktan sonra 2017 yılında serbest bırakıldığında, kızın daha sonra kendine zarar verdiğini ve aşırı doz aldığını duyunca mahkemede ağlayan Van de Velde şunları söyledi:

Hapisteyken hakkımda yazılan tüm saçmalıkları düzeltmek istiyorum. Bilerek hiçbirini okumadım ama oldukça kötü olduğunu, bir seks canavarı, bir pedofil olarak damgalandığımı anlıyorum. Ama değilim, gerçekten değilim. Herkes benim hakkımda kendi fikrini söyleyebilir, ancak bu sadece hikayenin benim tarafımı da bilmeleri halinde adil olur.

Hollanda Olimpiyat komitesi Van de Velde'nin Paris'e katılmaya hak kazanması konusunda henüz bir yorumda bulunmazken, The Australian'ın haberine göre ülkenin voleybol federasyonu henüz sporcu seçimlerini onaylamadı. Yanıt için IOC ile temasa geçildi.