Bolu'daki bir caminin bahçesinde, bundan 15 yıl önce uzun eşek oynatılmasıyla başlayan öğrencileri camiye çekme projeleri, MEB’in ÇEDES Projesi ile cami içine taşındı. 

Camide palyaço oynatılması, okula tabut getirerek cenaze kaldırılması skandalları geçen hafta patladı. Skandalın son adresi Tekirdag oldu. Tekirdağ Rüstem Paşa Camii’ne önceki gün götürülen öğrencilere cami içinde dart oynatıp ip atlatılarak, çuval yarışı yaptırıldı.

"LAİK EĞİTİME AYKIRI"

ÇEDES Projesi’nin uygulanmasının iptali için hukuki süreç başlatan Eğitim İş Tekirdağ 1 Nolu Şube Başkanı Barış Özer şunları söyledi: “ÇEDES’le öğrenciler sırayla camilere götürülüyor. Onlardan biri olan Rüstem Paşa Camii’ne önceki gün götürülen öğrencilerimize, cami içinde dart oynatıp, ip atlatıp, çuval yarışı yaptırıldı. Okulda cenaze kaldırılıyor, camide oyun oynanıyor.”

"DART KUMARDIR"

“Bir tür kumar olan ve yetişkinlerin oynadığı hatta kulüpleri bile olan dart oyununun camide oynatılması kabul edilemez. Camiler oyun parkına çevrilirken, okullar ‘Kuran kursu’ adı altında tarikatların cirit attığı medreselere çevrildi. Tarikat ve medreseler, anayasaya aykırıdır. Çocukların oyun yeri sokaklar ve okul bahçeleri olmalı.”

"DENETİM YAPILMIYOR"

“Öğrencilerimiz zaten okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi alıyor. Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Seçmeli Dini Bilgiler gibi birçok dini içerikli ders de var. Öğrencilerimizin ÇEDES Projesi’yle okullardan alınıp, camilere götürülmesi pedagojik formasyonu ve denetimi olmayan yapılara teslim edilmesine karşıyız.”


Barış Özer

"DAVA AÇACAĞIZ"

“Yaz tatili için bakanlık, okullarda Kuran kursları açıyor. Bu kurslarda görev alanların hangi cemaat veya tarikat mensubu olduğu veya mesleki yetkinlikleri bilinmiyor. Halk Eğitim Merkezleri’de birkaç ay eğitim alana ‘Usta Öğretici’ belgesi verip okullara yolluyorlar. Yaz tatili bitip öğrencilerimiz okula geldiklerinde ‘Ben kızlarla yan yana oturmam. Kadın öğretmen istemem’ diye tutturuyor. Laik eğitime aykırı bu uygulamaların son bulması için hukuki süreç başlatıp, dava açacağız.”