Diyarbakır ve Mardin’de meydana gelen anız yangını sonucu 15 vatandaşımız hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi yangından etkilendi, onlarca hayvan telef oldu. Yangından sonra CHP’den bir heyet Mardin’e gitti. İnsanlarımızı acılı, zor günlerinde yalnız bırakmamak, sorunlarının çözümüne yardımcı olmak devletin ve siyasetçilerin görevidir. CHP adına olayları yerinden incelemek için giden heyetin resmi bilgi alacağı yerlerin başında kuşkusuz il valisi gelir. Gittiğiniz ilde büyükşehir belediye başkanına nezaket ziyaretinde bulunuyor, valiye bulunmuyorsanız bu o ilin CHP il örgütüne karşı da haksızlıktır.

Konumuz büyük bir felaketin yaşandığı Mardin. CHP’nin TBMM Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, İzmir-Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Mardin CHP İl Başkanı Mahmut Duyan, önceki dönem İl Başkanı Mehmet Kılıçaslan, CHP Diyarbakır ve Şanlıurfa il başkanlarıyla birlikte yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Vatandaşlar, yaşadıkları o büyük felaketi anlatırken CHP heyetini görmekten de memnun oldu.

CHP heyeti, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü ziyaret etti.

VALİYİ AZARLAMAYA HAKLARI YOK

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, anız yangınında felaketi yaşayan köylere gitti. Vatandaşların acılarını azaltmak için yapacaklarını söyledi. Valinin vatandaşlarla konuşması sırasında DEM Partili milletvekilinin valiye bağırıp çağırması hiç yakışık almadı. Hatta milletvekilinin bu tepkisi karşısında, köylüler de milletvekiline tepki gösterdi. DEM’li bazı milletvekillerinin yaşanan felaketi siyasi arenaya çekmek istemesi de yadırgandı.

Tabii ki hayatını kaybeden insanlarımızın acısı dinmeyecek. Ancak bu dar günlerinde, zor günlerinde acılı ailelere 150’şer  bin lira dağıtıldı. Hasar tespit çalışmaları sonunda devletin desteği yine devam edecek. Genelde ekilen yerler hazineye ait. Ancak hasar gören yeri kim ektiyse destek ona verilecek. 

Siyasetçinin bir ilin valisini azarlamaya, vatandaşın içinde küçük düşürmeye hakkı olamaz. Ne yapmış vali? Görevini mi yapmamış, vatandaşı acılı günlerinde yalnız mı bırakmış? 

YÖREDE BİR GERÇEK VAR

Mardin yöresinde ekipler kaldırıldıktan sonra tarla hemen ikinci ürün için hazırlanır. Traktör daha fazla mazot harcamasın diye anız yakılır ve tarlanın sürümü kolaylaştırılır. Bu yeni değil, yıllardır böyle. Anız yangının felakete dönüşmesinin sorumluları bir an önce ortaya çıkarılması gerekiyor. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Genel Müdürü Mehmet Atalay, “Yangın kesinlikle elektrikten çıkmadı. Bu konuda her türlü kanıtlarımız var” diyor. DEDAŞ’la ilgili şikayetler de var. CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, “Vatandaşlarımızdan gelip elektrik kullanmadıklarını belirten ve buna karşılık yüklü faturalar geldiğini söyleyenlerin de olduğunu” belirtti. 

Kaçak elektrik kullanımıyla mücadele edilmesi de bir zorunluluk. Siz elektrik faturasını öderken bazılarının verecek imkanı olmasına rağmen ödememesi de yakışan bir durum değil. Nitekim büyük mücadeleler sonucu elektrik faturasını ödeyenlerin oranında zorlu mücadeleler sonucu kısmi bir artış oldu.

VALİ ZİYARET EDİLMEDİ

Ali Mahir Başarır başkanlığındaki CHP heyetinin Mardin’e gitmesi, vatandaşın zor gününde yanında olması, olayı araştırması önemli. O ilin valisi, belediye başkanını da heyetin nezaketen ziyareti beklenir. Ama CHP heyeti Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü ziyaret etti ama Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’u “yok” saydı ve ziyaret etmeden ilden ayrıldı.

Birçok siyasetçinin saygılarından dolayı “Ahmet Abi” dediği Ahmet Türk tabi ki ziyaret edilmeliydi. Ama gidilen ilde CHP heyetinin valiyi “yok” sayması ise hiç olmadı. Unutulmaması gereken bir şey var: Mardin’de CHP il örgütü var. Milletvekillerinin valiyi nezaketen ziyaret etmemesi, CHP il yönetimini de zor duruma düşürmüştür. Oysa il yöneticilerinin değişik sorunları valiye iletmeleri, çözüm bulmaları yani diyalog içinde olması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla da diyalog kapıları hep açık tutulmuş. 

Bu ziyarette bulunan bir milletvekiline, valiyi ziyaret etmemelerinin özel bir nedeninin olup olmadığını sordum. Valinin ziyaret edilmesinin programda olmadığı için gidilmediğini, kendilerine “Gidilmesinin söylenmediğini” belirtti. CHP İl Başkanı Mahmut Duyan’ın, valinin de ziyaret edilmesi ile ilgili ısrarı anlaşılan pek dikkate alınmamış.

AHMET TÜRK NEDEN YAKINDI?

Ahmet Türk, birçok kesimin saygı duyduğu bir siyasetçi. Eğer Kürt vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm getirilecekse, çözüm noktasındaki isimlerden birisi de Ahmet Türk’tür. CHP heyetinin Ahmet Türk’ü ziyaret etmesi de yapılması gereken bir ziyaretti. Ama valinin CHP heyeti tarafından “Yok” sayılması da hiç olmadı. Yakında CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Mardin’e gidecek ve Ahmet Türk’ü ziyaret edecek.

DEM’li Ahmet Türk de böyle bir felaketin yaşandığı dönemde belediye sorunlarını konuşmanın pek de doğru olmayacağını belirtti. Ama birçok CHP’li belediye başkanı gibi o da borçlardan yakındı. Türk, “Öyle bir süreç yaşıyoruz ki her anlamda zor. Özellikle kayyumun yaratmış olduğu tahribatlar, bizlere bırakılan borç her anlamıyla bizleri derinden etkilemektedir” dedi.

Giden heyet valiyi ziyaret etme gereği duymadı ama Özgür Özel’in Mardin’e yapacağı ziyarette valiyi makamında ziyaret etmesi de bazı siyasilere ders niteliğinde olacak. Devleti kuran CHP’nin Mardin’e gönderilen heyetinin valiyi ziyaret edip bilgi almaması halk ve yerel yöneticileri üzdüğünü de ekleyelim.