Yurt içi piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikası kararına çevrildi.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

TCMB yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı görüşünü yineledi.

Bugün ise ekonomistler ağırlıklı olarak TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekliyor.

TCMB faiz kararını bugün saat 14.00'de açıklayacak.

Analistlerin tahminleri ise şöyle

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı tahmininde bulundu.

Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda yüzde 45 seviyesinde bekleniyor. Yılsonu tahminlerinde aralık yüzde 40 ile yüzde 50 bandında. Bir önceki ay yapılan ankette beklentilerin medyanı yüzde 47.5 seviyesindeydi.

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

AA Finans'ın TCMB'nin 27 Haziran Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 50 olarak hesaplandı.

Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 3'ü yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 1'i yüzde 47,5, 1'i yüzde 45, 1'i yüzde 44 ve 2'si yüzde 40 olacağını öngördü.

BLOOMBERGHT ANKETİ

Bloomberg HT'nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette bugün açıklanacak olan karara ilişkin beklenti politika faizinin yüzde 50 seviyesinde tutulması yönünde oldu.

Bu ankette 20 kurum da 2024 yıl sonuna dair faiz tahminini paylaştı.

Buna göre piyasanın 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 47,25 oldu.

2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 40 seviyesinde kaydedildi.

Anket katılımcılar faizde ilk indirim beklentilerini de paylaştı. Buna göre tahminini paylaşan 20 kurumdan üçü TCMB'den ilk indirim hamlesini eylülde, 10 kurum ise yılın son çeyreğini kapsayan ekim-kasım-aralık döneminde bekliyor.

2024’te TCMB’den faiz indirimi beklemeyen ise 7 kurum bulunuyor.

FOREKS ANKETİ

Foreks Haber anketine katılan 17 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirdi.

Ankette politika faizine ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 50 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu.

Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 13 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47,50 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 58, minimum beklenti ise yüzde 40 olurken, ortalama tahmin ise yüzde 47,50 seviyesinde gerçekleşti. Önceki ankette yıl sonu faiz beklentisi yüzde 45,75 seviyesindeydi.

12 ay sonrası için de tahmin ileten 7 ekonomistin medyan tahmini yüzde 35 oldu. Analistlerin 12 sonrasına ilişkin ortalama tahmini yüzde 39 olurken, maksimum beklenti yüzde 50, minimum beklenti yüzde 35 oldu.

MORGAN STANLEY

ABD'li banka Morgan Stanley, konu ile ilgili bilgi notunda TCMB'nin para politikası duruşunun daha uzun daha sıkı kalmasını beklediğini belirterek maliye ve gelirler politikasının dezenflasyona desteğinin artmasının baz senaryoları olduğunu söyledi.

Aralarında Nida Iqbal ve Hande Küçük’ün de olduğu Morgan Stanley analist ve ekonomistleri yayımladıkları notta “Yetkililerin dezenflasyona olan bağlılığı faizin 2025 birinci çeyreğe kadar değişmeyeceği tahminimizi destekliyor” denildi.;

BOFA

BofA Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, CNBC-e'de katıldığı bir programda bankanın faiz indirimi için ana senaryosunun aralık ayı için olduğunu belirtti.

İmamoğlu, "Aralıkta bir faiz indirimi koyduk baz senaryomuza. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42. En erken faiz indirmek için fırsatı aralıkta görüyoruz. Enflasyon yüzde 38'e yaklaşırsa bir indirim olabilir" dedi.