-Sağlık, esenlik, mutluluk yaşam kıvancıdır.-

Ulusal ve dinsel bayramlar toplumsal dayanışmanın, barışın ve esenliğin kutlandığı, iyi duygu ve dileklerin karşılıklı açıklandığı ışıklı günlerdir. İnsanlık değerlerinin ve kişisel ilişkilerin yaşama olumlu katkılarının anlamı vurgulanır. Kişisel sorunlar ötelenir, birliktelik ve toplumsal oluşumlarla çabalar ağırlık kazanır. Akrabalık, komşuluk, arkadaşlık, kardeşlik, hemşerilik bağları öne çıkar. Yaşam aydınlığı ve mutluluk sağlığın kaynağıdır, gücüdür, açılımıdır.

Bayramlar anlaşma, barış, kaynaşma, kucaklaşma, kavuşma, coşku günleridir, bir yaşam şenliğidir. Yürek sıcaklığı yoğunlaşır, iyilikler vurgulanır, umutlar güçlenir, dargınlıklar giderilir. Kimi sorunlar çözülür, yaşam tadının özümsenmesi sağlanır. Toplumsal yaşam ve insanlık ilişkileri yönünden önemli bir zaman dilimidir.

Özel yaşamda nişan, evlilik, çocuk doğumları, değişik başarı ve açılımlarda yürek sıcaklığı, gülüşler ve güzel sözlerle yansıyan mutluluk ışığıdır. Günlerin değeri ve tadı böyle etkinlikler ve içtenlikli yaklaşımlarla daha iyi anlaşılır, daha iyi benimsenir. Nasıl sağlık en özgün, en değerli yaşam zenginliği ise mutluluk da sağlığın kaynağı ve dayanağıdır. Varlık parayla, somut değerler ve katkılarla değil canlılıkla anlam kazanır. Akıl sağlığı önde gelir, Beden ve ruh sağlığı yaşam dokularıdır.

Yazgı (kader), yaşam dokusu ve koşusudur. Güneşli, aylı, yıldızlı olduğu gibi bulutlu, karanlık, fırtınalı, rüzgarlı, yağmurlu, dolulu, karlı günleri, engebeli, köprülü yolları vardır. Yaşamı yaşanır kılmak da onun değerini bilmekle olur. Varlığının bilincinde o1an, sağlığını ve topluma katkısını öne alarak zamana hakkını vermelidir. Yalnız kendisi için değil, çevresi için yaşama görev sorumluluğu olduğu bilincini duyarlıkla korumak insanlar için yaşam sorumluluğudur. Toplumsal dayanışma günü olan bayramlar bu konularda birer açılım kanadıdır. Yaşama değerini verenler yaşama yaraşır olanlardır.