Türkiye’deki 70 bin 383 okulda 1 milyon 146 bin 177 öğretmen ve eğitim fakültelerinde okuyan 198 bin 980 öğretmen adayı var. Yılda 50 bin mezun verilip 20 bini atanıyor. Atama bekleyen öğretmen sayısı 500 bini aştı. Öğretmenler; maddi yoksulluk, manevi itibarsızlaştırma ve belirsiz gelecekle imtihan ediliyor. Toplumun en saygı duyduğu mesleklerin başında gelen öğretmenler, AKP’nin kasıtlı eğitim politikalarıyla önüne gelenin şamar oğlanına çevrildi. ‘Öğretmene şiddet’ denilince akla ilk, attığı yumruklar, sıktığı kurşunlarla veliler geliyor. Öğretmenlik mesleğine asıl öldüren yumruğu, Milli Eğitim Akademisi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu (ÖMK), bayram sonrası Meclis’e getirip, yasallaştırmaya hazırlanan MEB vuracak.

AKP TİPİ AKADEMİ

AKP’nin, ‘Kafamıza göre adam yetiştirir, kafamıza uymayanı atar kurtuluruz’ hastalıklı bakışının eseri yasa tasarıları, Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı’nı koşulsuz, şartsız, sorgulamasız uygulayacak öğretmen yetiştirip, devlette kadrolaşma hedeflidir. Müfredatın açmazlarını yazmıştım. Havadan sudan bahanelerle öğretmenlerin mesleki güvencesini ortadan kaldıracak MEB Akademisi ve ÖMK’daki yasal boşluklara değineceğim. Militer disiplin temelli Polis Akademisi ve askeri liseleri kapatan AKP, Diyanet Akademisi, Adalet Akademisi, Milli Eğitim Akademisi diye bir dizi AKP tipi akademi kuruyor. Adam Kayırma Akademisi gibi işlemesi kaçınılmaz bu akademilerde, kendi adamını seçip, kendinden olmayan gördüğünü silkeleyip sistemden atacaklar.

FAKÜLTELER BİTECEK

Eğitim fakültesini birincilikle bitiren Ayşe, KPSS’de Türkiye birincisi olsa da AKP Akademisi ağır zanlarla kapı önüne koyabilecek. Varsayalım koymadı. Birincilerin birincisi Ayşe Öğretmen, yetkinliği tartışmalı jüri insafı ve izandan yoksun mülakatta elenebilecek. 18 yıl eğitim, 2 yıl staj derken bir öğretmen en az 20 yılda yetişiyor. Hukukun temeli eşitlik ilkesine aykırı, bilimsel karşılığı olmayan uyduruk bir akademi, göstermelik bir mülakat, ötekileştiren bir meslek kanunuyla ‘Öğretmenler Odası’, 1980 öncesi gibi kutuplaştırılacak. 39 ana madde, 3 geçici madde ve 16 sayfadan oluşan ÖMK’nın, 11 sayfası disiplin suçu ve eğitim fakültelerini yok etme hedefiyle kurgulandı. ÖMK yasalaşırsa 97 eğitim fakültesi, marketlere kasiyer yetiştirmenin ötesine geçemeyecek.

ATATÜRKÇÜ TASFİYESİ

Öğretmen atansa da sınıfta emanetçi gibi tedirgin oturtulacak. Ansızın bir müfettiş sınıf kapısını çalacak. Atandığı için gururlandığınız öğretmen kızınızı, oğlunuzu, ÖMK 16. maddeye dayanarak, kara tahtada hizaya çekip sorgulayacak. Sonra, ‘Öğretmenlik mesleği için yetersiz’ diye raporlayıp, çekip gidecek. Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde; Atatürkçü, cumhuriyetçi, laik eğitimi savunmak hatta Anayasa’ya bağlılık ve MEB Temel Kanununu savunmak bile atılma sebebi yapılacak. ÖMK taslağındaki en tehlikeli düzenlemelerden biri 9. maddede. 657 sayılı DMK’da zaten olan, “Anayasal düzen ve düzenin işleyişine karşı suçlar” maddesiyle canları kimi isterse öğretmenlikten atacaklar. 

KANITSIZ ATACAKLAR

100 yıl önce Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılan tarikatları, şeyhleri, şıhları, takkelileri, şalvarlıları, çarşaflıları, peçelileri okullara dolduran MEB’e, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na tabi olduğunu idealist öğretmenlerimiz, MEB’e öğretsin! Cumhuriyetçi öğretmenleri, ‘Anayasa’ diyerek sistem dışına atmaya hazırlanan Eğitim Bakanı ve MEB bürokratlarını, ‘Anayasaya aykırı’ tarikat sözleşmeleri suçundan MEB’den kim atacak? Dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, uyuşturucu madde gibi maddeler, mevcut yasada zaten var. Yargılanıp, 1 yıl ve üstü ceza alanlar meslekten atılıp, suçsuz bulunanlar göreve iade ediliyor. AKP’nin ÖMK’sı eğer yasalaşırsa, mahkeme kararıyla suçun veya suçsuzluğun sabitliği süresi yani mahkemenin bitmesi beklenmeyecek, masumiyet karinesi çiğnenecek.

AHLAK BEKÇİLERİ

İyiniyetli birileri (!) laik, demokrat, cumhuriyetçi bir öğretmenin cebi, dolabı, öğretmen masasına bir gram uyuşturucu koyarsa öğretmen meslekten atılabilir. Ensar Vakfı’nda, 8-10 yaşında 41 çocuk cinsel istismara uğrayıp, zanlıların 508 yıl yani 5 asır hapis cezası aldığı davaya taraf olmayan MEB, ahlak bekçiliğine de soyundu. Sınırları net olarak çizilmeyen, ‘Hayasızca hareketler, müstehcenlik’ maddesi ÖMK’ya alındı. Öğretmenlere sayısız kez, ‘Etek boyu, topuklu ayakkabı’ soruşturması açıp, mahkemede kaybeden MEB, Öğretmen Akademisi’nde aday öğretmenleri, ‘Ahlaksızlıkla’ fişleyip, derse sokmadan eleyecek. Öğretmenin etek boyunu cetvelle değilse de kaş göz arası, göz nizamı ölçüp, öğretmen adaylarını meslekten attırmak asıl ahlaksızlıktır!