Geçen sene mayıs seçimleri sonrasında ekonomi yönetimi ve politikalarında U dönüşüne imza atılırken en büyük hedef yabancı sıcak para çekmekti. 

Bu hedefte kısmen başarılı olunurken, yabancının Borsa İstanbul'daki Türk şirketlerin hisse senetleri yerine yüksek faizli tahvilleri (devlet iç borçlanma senetleri) tercih ettiği görülüyor.

ÜST ÜSTE 6 HAFTALIK SATIŞ

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 11 Mayıs ile 21 Haziran tarihleri arasında üst üste 6 haftada Borsa İstanbul'da yabancılar nette satıcı oldu. Bu dönemde yabancılar nette 1 milyar 930 milyon dolarlık çıkışa imza attılar.

Aynı 6 haftalık dönemde ise yabancılar nette 4 milyar 379 milyon dolarlık tahvil (DİBS) satın aldı.

21 Haziran haftasında yabancılar 158,3 milyon dolarlık hisse senedi satarken, 34,5 milyon dolarlık tahvil aldı.

BİR YILDA TAHVİLE 10,9 MİLYAR DOLARLIK GİRİŞ

Yılbaşından 21 Haziran'a kadarki döneme bakıldığında ise yabancılar borsada 1 milyar 23 milyon dolarlık net çıkışa imza atarken, tahvilde 8 milyar 806 milyon dolarlık net giriş yaptı.

Haziran 2023 ile Haziran 2024 arasındaki 1 yılda ise yabancılar borsada da sadece 1 milyar 915 milyon dolarlık girişe imza atarken, tahvilde giriş rakamı 10 milyar 853 milyon doları buldu.

Döviz kurlarının yatay seyrettiği özellikle son dönemde, yüzde 50'lerdeki TL faizi, yabancı sıcak paranın tahvil girişlerinde etkili oldu.

Yüksek faizle birlikte ekonomideki yavaşlama, şirketlerin kârlılık oranlarındaki düşüş, jeopolitik riskler, Avrupa'daki durgunluk, Borsa İstanbul'da hisse performanslarını zayıflatıyor.  

YEREL SEÇİM SONRASI SICAK PARA GİRİŞİ

Yabancılar özellikle 31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçimlerin ardından yüksek faiz getirisi için Türk tahvillerine yöneldi ve bu dönemde nette 8,8 milyar dolarlık alım yaptı. 

Yerel seçim sonrasında yabancılar, Borsa İstanbul'dan ise nette 1,3 milyar dolarlık çıkışa imza attı.

Yerel seçim sonrası yabancılar, yine yüksek faiz getirisi için swap (takas) kanalından 22,5 milyar dolarlık TL lehine pozisyon aldı.

Böylece yerel seçim sonrasında tahvil, hisse ve swap kanallarından toplamda net 30 milyar dolarlık yabancı sıcak para girişi olurken, yurt içi yerleşiklerin de 20,2 milyar dolarlık döviz mevduat azalışıyla ve 16 milyar dolarlık döviz cinsi kredi hacmi artışıyla birlikte TCMB rezervlerinin artışına zemin sağlanmış oldu.

Bu dönemde TCMB'nin swap hariç net rezerv artışı 78,2 milyar dolar oldu.