"Başarılı ve mutlu bir yaşamın sırrı, hayat sizi yere düşürdüğünde kendinizi ayağa kaldırabilmenizdir." Bu söz, motivasyon konuşmacısı ve Procter & Gamble'ın eski yöneticisi Scott Mautz tarafından söyleniyor.

Kendisi yakın zamanda en başarılı insanların zihinsel olarak en dayanıklı kişiler, yani duygularını düzenleyebilen, düşüncelerini ve davranışlarını kontrol edebilen kişiler olduğunu söyleyen bir kitap yazdı. 

Mautz, her gün kendinize söyleyebileceğiniz, zihinsel dayanıklılığınızı artıracak, her gün daha fazla egzersiz yapan bir halterci gibi bilinçaltınızı güçlendirecek ve sizi zorluklara göğüs germeye hazırlayacak altı özelliğin olduğunu söyledi.

Uzman, liderlerin zihinsel olarak nasıl güçlü hale geldiğini araştırmak için otuz yıl harcadı ve onların altı temel faktöre güvendiklerini belirledi. İşte Mautz'a göre, zihninizi daha güçlü kılacak altı özellik...

ÖZGÜVEN

Başlangıç ​​olarak, eğer kendinize güveniniz yoksa, Mautz, zihinsel olarak güçlü insanların düzenli olarak "Ben yeterliyim" ifadesini kullandığını söylüyor.

Özgüvenin elde edilmesi zor olabilir. Ancak Öğrenme ve Performans Enstitüsü'ne göre, yüksek düzeyde özgüven bildiren kişilerin, özgüveni olmayan kişilere göre profesyonel ve kişisel olarak daha iyi durumda oldukları kesin olarak biliniyor. 

12.000'den fazla erkeğin verilerini içeren 2008 tarihli bir araştırma, kendine güvenen insanların, kendine daha az güvenen insanlara kıyasla yılda ortalama 28.000 dolar daha fazla kazandığını ortaya çıkardı.

Farklılıklara veya kendinizde algıladığınız zayıflıklara bakmak yerine, sizi benzersiz kılan şeyin aslında başarınızı artırabileceğine inanmaya başlayın. 

Mautz, "Yapabileceğiniz tek karşılaştırma, gerçekten alakalı olan, bugün olduğunuz kişi ile dün olduğunuz kişi arasındadır. Gerçekten önemli olan tek soru büyüyüp büyümediğinizdir." diyor. 

DAYANIKLILIK

Acıya veya zorluklara ne kadar iyi dayanabildiğinizin bir ölçüsü olan dayanıklılık, zihinsel olarak güçlü liderlerin ikinci temel direğidir. Mautz'un zor durumlarla karşılaştığınızda cesaretinizi artırmak için kullanmanızı önerdiği ifade şu: "Bu aksilik ne gibi olasılıklar sunuyor."

Bir aksiliği bir fırsat olarak yeniden çerçevelemek, yenilgiyi kabul etmek daha kolay olsa bile, beyninizi bir sorun üzerinde çalışmaya ikna etmeye yardımcı olabilir. 

Örneğin, son teslim tarihini kaçırdığınız için patronunuz tarafından azarlandıysanız, doğal olarak üzülebilirsiniz. Ancak bu tür çatışmaları bir öğrenme potansiyeli olarak görebilirsiniz; gelecekte ne yapmamanız gerektiğini öğrenmek bir çalışan olarak genel performansınızı artırabilir. 

CESARET

Dayanıklılığın ardından Mautz, zihinsel olarak güçlü insanların cesur bir çizgiye sahip olduğunu söylüyor. Bunu en çok somutlaştıran ifade şu: "Kendime büyük hayaller kurma izni veriyor muyum?"

Bu sorunun cevabı hayırsa, o zaman kendinize daha hırslı düşünme izni vermeyi, beş ya da 10 yıl boyunca kariyer veya kişisel hedefler koymayı düşünebilirsiniz. 

Mautz, iddialı hedeflere ulaşabileceğinize inanmanın, bu hedeflere ulaşmanın en önemli ilk adımı olduğunu söylüyor.

KARAR VERME

Dördüncü adım olarak karar verme becerilerinizi geliştirmeniz öneriliyor. Bu kategoride başarılı olmak için zihinsel olarak güçlü insanlar sıklıkla kendilerine şu soruyu sorarlar: "Kararsızlığın maliyeti nedir ya da hiç karar verememenin?"

Sırasıyla Connecticut ve Maryland'de özel muayenehaneler yürüten psikologlar Dr. Martin Self ve Sally Winston'a göre kararsızlık; düşük özgüven, başarısızlık korkusu veya kaygı gibi altta yatan sorunların bir işareti olabilir.

Dr. Self ve Winston, bir kararı gereğinden fazla düşündüğünüzde fırsatları kaçırabileceğinizi, kötü bir durumda sıkışıp kalabileceğinizi, akranlarınız tarafından geride bırakılabileceğinizi ve sevdiklerinizi hayal kırıklığına uğratabileceğinizi yazdı.  

Karar vermede zorluk yaşamak, iş veya kişisel yaşamınızda sizi daha az başarılı hale getirebilir ve her iki ortamda da karşınıza çıkan zorluklara karşı sizi daha az dayanıklı hale getirebilir. 

Bu riskleri akılda tutmak, etkili karar vermenin önemli olduğunu hatırlamanıza yardımcı olabilir ve kararsızlığa yol açan ayrıntılara takılıp kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.  

HEDEFE ODAKLANMA

Daha sonra Mautz, zihinsel olarak güçlü insanların neyi kontrol edip neyi kontrol edemeyecekleri konusunda gerçekçi bir görüşe sahip olduklarını söyledi. 

Değerli zihinsel enerjinizi kontrolünüz dışındaki faktörler hakkında endişelenerek harcamak, tüm potansiyelinizi elinizdeki göreve adamanızı engeller.

Bu kişilik özelliğini güçlendirmek için kendinize şunu sorabilirsiniz: "Kontrol edilebilir olanı mı kontrol ediyorum?"

Örneğin, yaklaşan bir etkinlik için hava durumu hakkında endişelenmek verimli değildir çünkü havanın nasıl olacağını kontrol edemezsiniz. 

Ancak karşınıza çıkacak her şeye hazırlıklı olduğunuzdan emin olmak için şemsiye veya yağmurluk siparişi vermek gibi diğer unsurları da kontrol ettiğinizden emin olabilirsiniz. 

DOĞRU MESAJ

Son olarak, Mautz'un önerdiği son özellik, zorlu günlük görevleri minnettar olduğunuz şeyler olarak yeniden çerçevelemenizi sağlıyor.

Kendinize "Bunu yapmak zorunda değilim ama bunu yapmalıyım" derseniz, zihinsel olarak daha sağlam olmaya doğru ilerleyebilirsiniz. 

Mautz, CNBC, "Bu tek kelimelik yeniden çerçeve, minnettarlığın kilidini açar ve görevler sizi yıprattığında kendinizi yeniden enerji dolu hissetmenizi sağlar."

"Önünüze konulan görevler konusunda kendinizi daha olumlu hissettiğinizde, bunları coşkuyla yerine getirme ve etkili bir şekilde yerine getirme olasılığınız artar." dedi.