Türk futbolunun en deneyimli çalıştırıcılarından Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, Türkiye-Portekiz maçı öncesi SÖZCÜ’ye değerlendirmelerde bulundu.

EURO 2024’ü yakından takip eden Karaman, Ay-Yıldızlılarımıza güvendiğini kaydetti.

- Portekiz maçında nasıl oynamalıyız?

"Bence iki takım da çok temkinli oynayacak. Bir takım gol atarsa maç başka yere gider ama Portekiz bize karşı hücum oynar, (önde) basar, hücumda çoğalmayı seçerse Portekiz’i parçalarız! Bize karşı futbol oynamaya çalışan takımları yeniyoruz ya da iyi oynuyoruz. Defans yapan, kendi alanlarına çekilen takımlara karşı zorluk yaşıyoruz. Bunu Montella da söyledi."

"ÇEKYA MAÇI DAHA ZOR GEÇER"

"Çekya maçı daha zor olur. İlk maçta 122 km koşmuşlar takım halinde. Tempoları inanılmaz yüksek. 115 km Portekiz koşmuş. Koşmak her şey demek değil tabii."

- Grup ikinciliği halinde rakibimiz Fransa olabilir...

"Bizim takımdan çok umutluyum. Fransa ile ikinci turda karşılaşsak bile umutluyum. Fransa enteresan bir takım. Bazen müthiş oynuyorlar bazen sahada yoklar. Fransa’nın koşan, organize takımlara karşı zorlandığını da gördük. Biz üç maç oynayarak Fransa ile karşılaşacağız. Oyuncular gelişecek, taktik oturacak. Bu da biz de onlara zorluk çıkartabiliriz demek. Ayrıca onları yendik de daha önce. Bizim de Real Madrid’de, Juventus’ta, Inter’de oynayan oyuncularımız var. Neden hep başkasını gözümüzde büyütüyoruz?"

- Favoriler kimler?

"Fransa çok kaliteli, hamle gücü yüksek bir takım. İngiltere; Guardiola-Arteta karışımı bir takım. Onların oyuncuları İngiltere’nin anlayışını değiştirmiş. Arsenal ve Manchester City’li oyuncular oyunun şeklini değiştiriyor. Almanya dizel motor gibi... Uzun mesafe gidince motor açılıyor. Hazırlık maçlarındaki Almanya gitmiş bambaşka bir takım gelmiş. Sürpriz takım da Türkiye olabilir."

"BOŞLUKLAR VERDİK"

- A Milli Takım’da eksik yanlar neler?

"Kenan'la Arda kanat oynadığında Gürcistan’ın 21 numarası (Tsitaishvili), 7 numara (Kvaratskhelia) ile birlikte gidip geldi. Onları kovalamadığınızda arkada boşluk verdik. İlk yarıda en dikkat çeken şey buydu. İkinci yarıda hoca Barış’ı sağa çekti Arda’yı içeri çekip orayı biraz kapattı. Bunu 20. dakikada yapabilir miydik? Kendi kendime sorduğum soru bu. Arda içeride olduğu zaman merkezdeki Barış Alper gibi rakip stoperlerin arkalarına koşu yapabilir, topsuz oyunda boş alanları görebilir miydi? Mert gol attı ama ileride kaldı. İki bek de geri gelmedi. 3 puanla bitirdik en önemlisi oydu."

"YILDIZ, TAKIMINI YILDIZ YAPANDIR"

- Arda Güler’in performansını nasıl değerlendirirsiniz?

"Arda gol atmasa maçın adamı olabilir miydi? Yıldızlar kim olur göreceli bir iş. Yıldız adayları başka bir şey. Arda, Kenan, Barış yıldız adayı. Ferdi’nin solda koştuğu oyuna getirdiği dinamizmi getirecek oyuncu sayısı çok az. Arda’nın vurduğu şutu herkes vuramaz. Ama onlar da medyayı takip ediyor. İş bireyselliğe dönebiliyor. Yıldız, takımını yıldız yapıyorsa yıldızdır. Yıldız diyorsun takımı 10. sırada ya da turnuvadan elenmiş. Yıldız oyuncu takımını o turnuvadan çıkartırsa bu takımın yıldızı bu denir. 4-5 oyuncumuz var bu potansiyelde. Bunu yapabilenleri göreceğiz. Normal bir oyun düzeni ile açamadık Arda’nın yeteneği ile açabildik. Turnuva bittikten sonra bu konuyu daha net konuşuruz."

"BİZİ ZORLADI"

"Gürcistan 5-3-2 oynadı bize karşı. Sporting bu sistemle herkesi tokatlıyor. 5-3-2 dediğinde bizde defans yapan gibi anlaşılıyor. Beşli demek sağ bek-sol bek 7 ile 11. Yani hücumcu orta saha oyuncuları. Atağa kalktığınızda beş oyuncu ile rakip alandasınız. Bunu yaparken de topu rakibe veriyorsunuz. Dönen topu alamadığınız zaman arkada boşluklar vereceksiniz. Maçta biz bunları yaşadık. Attığımız goller iyi vuruş golleri. Rakibin o çıkışlarındaki o oyunu bizi zorladı. Rakibin iyi oynadığı kabul etmiyoruz."